Izduvni sistemi

slogan

img

Ako pravovremeno otkrijete problem u vezi sa izduvnim sistemom, možete da izbegnete mnoge neprijatnosti.

Izduvni sistem vašeg automobila je mnogo više od cevi koja štrci iz njegovog zadnjeg dela. Pored toga što odvodi izduvne gasove, on reguliše nivo buke, usaglašava se sa performansama vozila i poboljšava stepen iskorišćenja goriva. Pošto je smešten ispod vozila nije uvek lako primetiti da se pojavljuju problemi – osim ako pažljivo ne osluškujete. Ako primetite da iz izduvnog sistema dolaze neobicni zvuci – npr. bubnjanje, šištanje ili pucketanje, kloparanje ili metalne vibracije – najbolje je da što pre dovezete vaš auto u najbliži servis .

Naši visokokvalifikovani strucnjaci brzo ce utvrditi u cemu je problem. Ako se kvar dovoljno rano otkrije, nece biti potrebno da se menja ceo sistem vec je cesto dovoljno da se zameni sasvim mali deo cime se štedi vreme i novac. Ako vam uskoro uštedimo nešto novca gotovo smo sigurni da cete nam se i dalje obracati za pomoc.

Izduvni sistem je skup cevi koje povezuju motor sa auspuhom, a izmedu njih se nalazi nekoliko drugih važnih elemenata. Izduvni gasovi iz motora idu u katalizator koji doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova, a zatim ih niz cevi vodi u auspuh. U auspuhu se nalaze izbušene metalne ploce ili cevi koje smanjuju pritisak gasova kako bi izduvni gasovi izlazili iz automobila sa što manje buke (i manje smetali komšijama).

Koliko vremena može da izdrži vaš izduvni sistem najviše zavisi od dužine i ucestalosti vožnje, a ne toliko od vremena kad je montiran. Kod vozila koja se vecinom koriste za kratke vožnje po gradu, izduvni sistem se mnogo ranije raspada (pa bilo to po vremenu ili po broju predenih kilometara) nego kod vozila koja se pretežno koriste na dugim relacijama.

 

KORISNI LINKOVI


Auto portali i magazini

Vrelegume www.vrelegume.rs
Vrelegume Forum www.vrelegume.rs/forum
AutoPortal www.autoportal.rs
AutoSport.hr www.autosport.hr
Auto Blog www.autoblog.co.rs
Tuning&Styling www.tuning.rs
CannonBall forumi www.cannonballforums.se
Automarket www.automarket.rs
Automanija www.automanija.com
Automagazin www.automagazin.rs
Crovortex www.crovortex.com
Moj auto www.mojauto.rs
Automobilizam www.automobilizam.net
Oldtajmeri forum www.oldtajmeri.rs/phpbb3
NissanClub forum www.nissanclub.iz.rs/forum

MOJ AUTO
polovni automobili
autoportal

automobiliyam

gume
Pretraživač auto guma i adresar vulkanizera. Članci o auto gumama, održavanje, bezbednost u saobraćaju, saveti, novosti.